De overheid stimuleert huiseigenaren om hun huis zo goed mogelijk te isoleren en dat op een duurzame manier. Besluit je je huis te gaan verduurzamen dan is de eerste stap het isoleren daarvan. Je kunt het isoleren van je huis op verschillende manieren doen. Eén optie is gebruik maken van DPC folie. Maar er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Dan kun je denken aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en gevelisolatie. Een aantal tips die je kunnen helpen bij het isoleren van je huis.
Controleer of je woning al een isolatie heeft
Handig eerste tip is om te kijken op de plekken welke je wilt isoleren of het al isolatie heeft. Is dit zo dan kunnen er vochtproblemen ontstaan als je besluit extra isolatie op deze plekken aan te brengen. Het vocht uit je huis condenseert in je constructie en dit kan voor houtrot zorgen. Je doet er verstandig aan om een deskundige om advies te vragen over de mogelijkheden van het isoleren van je huis.
Kom je in aanmerking voor subsidies?
Er bestaat de Subsidie voor duurzame energie, de ISDE. Deze subsidie geldt voor het aanschaffen van warmtepompen, zonneboilers, aansluiten op warmtenet en isolatiemaatregelen. Je moet minimaal twee isolatie maatregelen uitvoeren of één isolatie maatregel en het aanschaffen van bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp. Het aanvragen van deze subsidie doe je nadat je de isolatie materialen hebt uitgevoerd.
Kijk of je huis gebreken heeft
Controleer altijd je huis op gebreken zoals vochtplekken of houtrot. Vochtplekken in je huis komt vaak door lekkage. Houtrot is te voorkomen door de oorzaken van de lekkage te verwijderen. Word je isolatiemateriaal vochtig dan verliest het aan isolatie waarde.
Ventileer je huis genoeg
Ga je je huis isoleren dan is het goed kijken waar je de ventilatie kunt verbeteren. Een goede ventilatie betekent de hele dag ventileren, 24/7. Schakel je een isolatiebedrijf in dan zal een goede isolatiebedrijf je altijd wijzen op het belang van ventileren. Huizen gebouwd vóór 1975 met weinig isolatie hebben natuurlijke ventilatie door de vele kieren. Worden deze woningen voorzien van isolatie dan zullen deze kieren verdwijnen en dat verandert de vochthuishouding van het huis.
Maak gebruik van materialen met een hoge isolatiewaarde
De keuze aan isolatiematerialen is groot. Je vindt heel veel verschillende materialen op de Nederlandse markt. Hoe goed het materiaal is zie je af aan de R waarde. Hoe hoger de R waarde, hoe beter de isolatie. Je hebt isolatiematerialen zoals minerale wol, zoals glas- en steenwol. Kunstoffen, zoals UF schuim, EPS schuimparels en PURschuim. En natuurlijke isolatiematerialen zoals stro, schapenwol, hennep en vlas.