Een arbeidsmediator zorgt ervoor dat een conflict niet alleen wordt opgelost, maar ook dat de relatie na het conflict zo stabiel mogelijk wordt gehouden. Dit komt omdat er door middel van directe communicatie wordt gewerkt naar een oplossing. Een conflict op de werkvloer wordt uiteraard het liefst vermeden, maar toch komt het voor dat het plaatsvindt en uitgroeit tot een erg gevoelige situatie. Met behulp van de mediator wordt deze situatie onder controle gehouden, terwijl beide partijen tot een oplossing komen waar ze tevreden mee zijn.
Het doel van een mediator
Het doel van de mediator is dat een conflict wordt opgelost tussen de twee, of meerdere, betrokkenen. Het probleem met een conflict is vaak dat het klein begint en uitgroeit tot iets groters. Hoe groter het conflict is, hoe lastiger het soms lijkt om tot een oplossing te komen. Een oplossing vereist namelijk respectvolle communicatie van beide partijen. Vaak betekent dit dat er juridische acties worden ondernomen. Om te voorkomen dat beide partijen tot een duur, stressvol en traumatisch juridisch proces gaan, wordt een mediator betrokken. De mediator is een onafhankelijke partij die de gesprekken begeleid. Het doel van de gesprekken is dat beide perspectieven de kans krijgen om gehoord te worden om zo tot een oplossing te komen.
Zo gaat een gesprek van start
Zodra er een arbeidsmediator is gevonden om het conflict te begeleiden, is het tijd om het eerste gesprek te starten. Voor sommige conflicten kan een gesprek al genoeg zijn, maar voor andere conflicten is er meer tijd en meer gesprekken nodig. Tijdens het eerste gesprek ligt er voornamelijk een focus om beide partijen een kans te geven om hun perspectief te beschrijven. De mediator zorgt ervoor dat de juiste vragen worden gesteld en dat de emoties niet de overhand nemen. Wanneer beide partijen bereid zijn om naar elkaar te luisteren, kan er vaak snel naar een oplossing worden gekeken. Zodra er een duidelijke oplossing en plan op tafel is, wordt er een vaststellingsovereenkomst gemaakt. Dit is als het ware een contract waar beide partijen instemmen op de oplossing. Het is ook een document wat zorgt dat beide partijen hun rol van de afspraak nakomen.
De voordelen van een mediator
Met behulp van een mediator wordt een lang juridisch proces voorkomen. Dit zorgt voornamelijk dat beide partijen niet langer dan nodig de stress en emoties van het conflict ervaren. In de meeste gevallen kunnen de partijen na het mediation-proces veel beter met elkaar omgaan, terwijl de spanning na een juridisch proces vaak nog steeds erg aanwezig is. Een andere factor is geld. Het inschakelen van een mediator is een stuk minder duur, wat uiteraard voor beide partijen zorgt voor minder financiële zorgen. Voor meer informatie of voor het vinden van een geschikte mediator, ga je naar De Arbeidsmediators.