Flexibele kinderopvang voor flexwerkers in Amsterdam

Kinderopvang in amsterdam

In 2018 telde Nederland zo’n 3 miljoen flexwerkers. Mensen die geen negen tot vijf baan hebben, maar creatief moeten zijn met hun planning. Vele van hen zijn, naast flexwerker, ook papa of mama en dat kan een hele uitdaging zijn qua oppas! In Amsterdam hebben ze daar nu een oplossing voor: flexibele kinderopvang.

Veel kinderdagverblijven hanteren vaste openingstijden, van 07:30 tot 18:00 of 19:00 uur in de meeste gevallen. Hoewel dit het overgrote deel van de dag opvangt, is het voor mensen met flexibele werktijden vaak niet haalbaar om de kids binnen deze gestelde tijden te brengen en ophalen. Zij moeten flexibel met hun tijden omspringen en daarom ook met die van de kids.

De facts

Vorig jaar telde ons land ruim drie miljoen flexwerkers tussen de 15 en 75 jaar. Hiervan zijn 2 miljoen flexibele werknemers in loondienst en 1,1 miljoen werken op ZZP-basis. Dit betekent dat het aantal flexwerkers in vijftien jaar met maar liefst 76 procent gestegen is. Flexwerken komt het meest voor in de horeca, bouw, zakelijke dienstverlening en bij mensen die voor overheidsinstellingen werken.

Oppas

Voor deze flexwerkers is het niet altijd even gemakkelijk om oppas te vinden. Wat zijn de mogelijkheden?

Opa en oma

Opa en oma zijn vaak één van de eerstgenoemde opties voor kinderopvang. Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Niet alle opa’s en oma’s wonen in de buurt van hun kleinkinderen en mensen werken ook steeds langer door, wat betekent dat de grootouders zelf ook naar hun werk moeten.

Gastouders

Ook gastouders zijn een populair alternatief voor het kinderdagverblijf. In 2018 gingen 92.300 kinderen naar een gastoudergezin. Het grote voordeel van gastouders ten opzichte van een kinderdagverblijf is dat openingstijden in overleg vaak flexibeler kunnen worden afgesproken. 

Flexibele kinderopvang

In onze hoofdstad kunnen ouders nu ook gebruik maken van flexibele kinderopvang Amsterdam. Vaste tijden hebben ze hier niet. Er zijn geen vooraf bepaalde breng- en haalmomenten, alles is in overleg. Kinderen die tot laat blijven worden zo veel mogelijk bij elkaar geplaatst, zodat niemand zich buitengesloten voelt en er is altijd een extra personeelslid aanwezig voor de late uurtjes.

Share: