4 tips voor het zoeken van een koopwoning

Een koophuis zoeken is een ingewikkeld proces, er komt namelijk veel bij kijken. Daarom geven wij je wat tips voor het vinden van een huis!

 

Tip 1: Hypotheek berekenen

Voor je op zoek gaat naar een koopwoning, is het belangrijk om te weten hoeveel geld je kunt besteden. Het is namelijk niet handig om huizen te bekijken die je niet eens kunt betalen. De eerste tip is daarom om voor je gaat beginnen met zoeken naar huizen je hyptheek te bereken. De overheid bepaald aan de hand van enkele normen en regels hoeveel jij maximaal mag lenen. Online zijn er verschillende rekentools beschikbaar die je een indicatie van dit bedrag kunnen geven. Hierbij zie je direct wat de bijbehorende maandlasten zijn de de hypotheek, erg handig dus!

 

Tip 2: Een makelaar, of liever zelf?

Met behulp van de bovenstaande tip heb je een indicatie van je budget. Mooi, dan kunnen we nu beginnen met de zoektocht! Je kunt er voor kiezen om hier een professionele aankoopmakelaar voor in te schakelen, maar je kunt het natuurlijk ook helemaal zelf doen via het internet. Beide methodes hebben voor- en nadelen; 

 

Voordelen van een aankoopmakelaar zijn dat deze de lokale markt goed kent, en zo dus weet wat er beschikbaar is/komt. Ook kan een aankoopmakelaar je adviseren op basis van je budget, en zal deze onderhandelingen voor je voeren. 

Een groot nadeel van een aankoopmakelaar is uiteraard dat het geld kost. Meestal is dit een bedrag van 1 tot 2% van de koopsom van het huis. Omgerekend is dit meestal dus een fors bedrag. 

Het belangrijkste voordeel van zelf naar een huis zoeken is dus de kostenbesparing. Een nadeel is uiteraard dat het je meer tijd/werk kost. 

 

Tip 3: Hou meerdere sites in de gaten!

De derde tip is om je niet te beperken tot één huizensite, maar er meerdere in de gaten te houden. Er zijn tegenwoordig namelijk veel verschillende huizensites, die een wisselend aanbod hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld sites van makelaarsorganisaties zoals NVM en RE/MAX. Daarnaast zijn er ook verschillende onafhankelijke huizensites zoals Funda. 

 

Tip 4: Je oude huis snel verkopen!

De laatste tip is om je oude huis snel te verkopen aan een vastgoed organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld je huis in Middelharnis verkopen aan Bagro Vastgoed!

Share: