Hoe krijg je meer overzicht, structuur en duidelijkheid binnen je organisatie?

Ben jij al bekend met de term functiehuis? Roept deze term al een vermoeid gevoel bij jou op? Dan helpt dit artikel je verder om de andere kant van deze term te leren. Met behulp van een functiehuis wordt jouw organisatie gestructureerd. We weten allemaal hoe belangrijk het is om te werken binnen een organisatie die hun zaken op orde heeft. Een georganiseerde situatie maakt de werknemers blij, voorkomt onnodige fouten en houdt een beter overzicht over alle dagelijkse taken. Lees dit artikel snel verder om meer te weten te komen over hoe jij dit realiseert binnen jouw organisatie.

Wat is een functiehuis?
Voordat we verder kunnen gaan over hoe een functiehuis een positief effect kan hebben op jouw organisatie, is het belangrijk om te kijken naar wat een functiehuis precies inhoudt. Met behulp van een functiehuis worden er profielen opgesteld binnen jouw organisatie. Deze profielen geven inhoudelijke informatie over de posities, taken, doelen en ontwikkelingen binnen het bedrijf en binnen de werknemers. Het is geen manier om prestatie weer te geven, maar het is echt een manier om de structuur binnen jouw organisatie in één oogopslag te kunnen zien.

Zo haal jij het meeste uit jouw functiehuis
Veel bedrijven slagen er niet in om het functiehuis daadwerkelijk in te zetten. Alle losse functieprofielen worden vaak samen op een stapel gelegd en er wordt niet meer naar gekeken. Dit is niet alleen zonde van al het papier, maar het is ook zonde voor alle moeite die jij en jouw team in hebben gestoken in het opstellen en maken van de profielen. Het is dus belangrijk om een meer functionele manier te verzinnen hoe de functiehuizen georganiseerd en duidelijk blijven.

De moderne aanpak van structuur binnen jouw organisatie
Het is dus tijd om het anders aan te pakken. Het is tijd om van jouw functiehuis een samenhangende functiefamilie te maken. In dit systeem wordt er niet alleen gekeken naar de huidige profielen, maar wordt er ook gekeken naar de persoonlijke doelstellingen, de persoonlijke motivaties en de mogelijk doorgroei ontwikkelingen. Ieder team heeft dus zijn eigen functiehuis en doordat er vaak wordt samengewerkt bestaan er connecties tussen ieder ‘individueel huis’. Het systeem gaat nog veel verder dan dit. Wil jij jouw eigen functiefamilie ontwikkelen voor jouw bedrijf? Dan moet je bij Qambium zijn.

Share: