De geschiedenis van Willemstad

In opdracht van de markies van Bergen op Zoom werd er in 1564 een begin gemaakt om het gebied waar Willemstad nu op staat in te polderen, hierop ontstond uiteindelijk het dorpje Ruigenhil. Nadat Ruigenhil in 1581 aan Willem van Oranje ter compensatie van alle verloren bezittingen tijdens de tachtigjarige oorlog werd gegeven, liet hij het versterken tot een echte vestiging aangezien het op een heel strategische plek lag, hiermee hoopte hij Holland te kunnen beschermen tegen de spanjaarden. De zoon van Willem van Oranje nam de leiding over na de dood van zijn vader, hierna noemde hij het plaatsje Willem’s stad, waarna hij het ook stadsrechten gaf en het in 1603 nog verder uitbreiden.

Willemstad werd een belangrijke plek in Nederland

Door de strategische ligging en omliggende muren werd Willemstad een moeilijk in te nemen vesting, in de eeuwen na de oprichting kreeg het dan ook veel te verduren. Het doorstond in 1793 een lang beleg van de Fransen, het werd pas overgegeven na de val van Bergen op Zoom. Toen de koning van Frankrijk Lodewijk napoleon en diens broer keizer Napoleon naar Willemstad kwamen zagen ze ook in hoe strategisch het stadje gelegen is, in 1811 werd de opdracht gegeven om nieuwe magazijnen te bouwen, werden er nieuwe forten gebouwd rond de vesting en werden er enkele aanpassingen gedaan aan de vesting zelf, allemaal om Willemstad nog sterker te maken. Toen Willemstad in 1926 als vesting opgeheven werd, dacht men dat het klaar was met het strategisch belang van de stad. Toch werd de strategische ligging van Willemstad weer ingezien door de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog, die het bezette om zo de waterpassage dieper in Nederland te bewaken.

Toeristische waarde van Willemstad

Vanaf 1970 is Willemstad een beschermd stadsgezicht en het trekt jaarlijks veel toeristen aan om haar jachthaven, forten en oude binnenstad te bekijken. Sinds 1998 is Willemstad onderdeel van de gemeente Moerdijk. De grootste toeristische trekpleisters van Willemstad zijn:

  • Het Mauritshuis. Dit is het oorspronkelijke buitenverblijf van Maurits van Oranje, de zoon van Willem. Na het overlijden van Maurits heeft het gebouw meerdere doeleinden gehad, zo heeft de gouverneur van Willemstad er gewoond en heeft het als militair hospitaal en stadhuis gediend.
  • De jachthavens. Willemstad vormt vanwege de aantrekkingskracht en centrale ligging het toeristisch knooppunt voor de gemeente, de mooie havens die in Willemstad gelegen zijn dragen daar ook aan bij. Willemstad heeft dan ook meerdere jachtmakelaars, waaronder Jachtmakelaardij Kappers.
  • De oude forten. De forten die onder andere door Napoleon Bonaparte zijn gebouwd zijn ook een lust voor het oog, Fort Sabina en Fort de Hel moet je eens bezocht hebben.
  • Het arsenaal. Een vestingstad kan natuurlijk ook niet zonder een arsenaal waar alle wapens en uitrusting werd opgeslagen.
Share: