Wonen in Deventer, waar moet je op letten?

Huis kopen in Deventer

Wonen in Deventer is wonen in een historische Hanzestad aan de IJssel. Cijfers laten zien dat steeds meer mensen die willen ontsnappen aan de drukte van de Randstad kiezen voor een woning in Overijssel. Waar moet je op letten bij een huis kopen in Deventer? Een kleine checklist.

Wil je een huis kopen in Deventer? Dan is het goed om eerst een aantal zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. 

 

  • Wat voor type huis zoek je?
  • Heb je een voorkeur voor een wijk?
  • Wat is je budget?
  • Waar kun je een passende hypotheek afsluiten?
  • Wat kan een makelaar voor je betekenen?

Huis kopen in Deventer, het aanbod

In Deventer staan as we speak zo’n 350 woningen te koop. Dat is ruim 17 procent meer dan het woningaanbod van een jaar geleden. Slechts 8,4 procent van het totale aanbod is geschikt voor starters. De huizenprijzen zijn ook gestegen, dit komt o.a. door het gebrek aan nieuwbouwwoningen. In 2018 kondigde de gemeente aan met 3.000 nieuwbouwwoningen voor de komende 10 jaar goed te zitten. Een jaar later is de verwachting dat zij hiermee in 2024 al door hun voorraad heen zijn. Deventenaren betalen nu € 2.200,- per vierkante meter woongrond.

Een passende hypotheek

Hypotheken zijn er in tal van verschillende vormen. Om te beginnen is het goed om te weten wat je persoonlijke financiële situatie is. Een hypotheekadviseur kan je hiermee helpen. Dit kan een adviseur van de bank zijn, maar ook van een onafhankelijke partij. Voor  hypotheekadvies in Deventer betekent hypotheekadvies dichtbij huis… of in ieder geval dichtbij je toekomstige huis. Naar onze ervaring werkt het vaak prettig als iemand de omgeving en omstandigheden kent. Tip: de meeste gekozen hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Alleen met deze twee vormen is het na 1 januari 2013 nog mogelijk om aanspraak te maken op hypotheekrenteaftrek.

Wat kan een makelaar voor je betekenen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan een makelaar je niet begeleiden bij het financiële gedeelte van een huis kopen in Deventer. Wat hij wel kan is het aanbod aan je voorleggen en meegaan naar bezichtigingen. Je doet er verstandig aan om een eigen, onafhankelijke makelaar in de arm te nemen. Een makelaar van de verkopende partij, is vaak niet geheel onpartijdig en dit kan in je nadeel werken. Een erg goede Makelaar die u hiervoor kunt inschakelen is Wunderink verzekeringen, deze partij geeft Hypotheekadvies Deventer

Share: