Als starter een huis kopen in Apeldoorn

Als starter een huis kopen in Apeldoorn

Apeldoorn heeft alles wat je aan woongenot nodig kunt hebben. Natuurschoon, kindvriendelijke wijken, pretparken, voldoende winkelgelegenheid in de buurt. Hoe kom je als starter aan bod? Met de krapte op de woningmarkt is een huis kopen in Apeldoorn zo gemakkelijk nog niet!

Nederland in het klein

Wist je dat Apeldoorn de meest gemiddelde gemeente van Nederland is? Onderzoeksbureau Whooz onderzocht aan de hand van veertien consumententypes welke van alle 380 Nederlandse gemeenten het meest lijkt op het landelijke gemiddelde. De Apeldoornse consumentenverdeling lijkt het meest op de gemiddelde verdeling. Nederland in het klein.

De stad, die officieel nooit stadsrechten heeft gekregen maar inmiddels zo groot is dat het wel een stad mag worden genoemd, telt 17 wijken. Van het centrum tot Apeldoorn Zuid en van Uddel tot Hoenderloo: het hoort allemaal bij Apeldoorn. Wil je als starter een woning kopen, dan is de keuze wat dat betreft reuze, maar hoe zit het met het woningaanbod?

Een huis kopen in Apeldoorn

Het aantal beschikbare koopwoningen in Apeldoorn is flink gedaald. Volgens de cijfers van april 2019 staat er op dit moment zo’n 875 woningen te kopen. Dit is bijna 20 procent minder dan vorig jaar en bovendien is een groot deel van deze woningen vrijstaand en valt in een prijsklasse die voor starters niet betaalbaar is. Slechts 9 procent van de woningen die te koop staan zijn nieuwbouwprojecten, ruim onder het landelijke gemiddelde van 16 procent.

Nieuwbouw voor starters

Apeldoorn is – naast een leuke woonplaats voor gezinnen – ook een sociale stad. De gemeente heeft een prijzenplafond ingesteld voor nieuwbouw voor starters. Een bepaald percentage moet sociale koop zijn: woningen die voor starters betaalbaar moeten blijven. Die woningen mogen voor niet meer dan 170.000 euro vrij op naam de markt op. Of, als het om gasloze woningen gaat, voor 175.000 euro.

De juiste hypotheekverstrekker

Om te zien of je in aanmerking komt voor een dergelijke sociale koopwoning kun je je het best laten adviseren door een professional. En hoewel je alle vrijheid hebt om advies in te winnen waar je maar wilt, kiezen de meeste toekomstige inwoners toch voor hypotheekadvies in Apeldoorn. Een hypotheekadviseur is onpartijdig en legt je dus belangeloos alle opties voor. Welke hypotheekvormen zijn er? Wat zijn aftrekposten? En kan ik alvast een hypotheek afsluiten als mijn woning nog gebouwd moet worden? Allemaal vragen waarmee een adviseur je kan helpen, zodat jij op zoek kan naar de woning van je dromen!

Share: