Hoe maak je een verlaagd plafond?

verlaagd-plafond

Een verlaagd plafond zelf ophangen of dit laten doen kan op drie verschillende manieren gebeuren. Het kan per techniek verschillen hoe lang het duurt, wat er allemaal voor nodig is qua materiaal en hoe het uiteindelijke verlaagd plafond er uit komt te zien. Uiteindelijk heeft dit ook allemaal invloed op de eindprijs.

Het gespannen plafond
Allereerst is er het gespannen plafond. Dit is eigenlijk simpelweg een doek dat onder je bestaande plafond wordt geïnstalleerd. Mede door een ophangsysteem aan de muren wordt het bevestigd en het wordt erg dicht bij het plafond geplaatst. Bij dit soort verlaagde plafonds zijn verschillende kleuren mogelijk en motieven zijn ruim om uit te kiezen. Spanplafond kunnen bovendien erg geluiddempend werken, afhangend van het materiaal dat wordt gebruikt en de precieze plaatsing. De bekende spots die zorgen voor licht bij het verlaagd plafond kunnen ook bij een gespannen plafond erin gezet worden. Het is niet zo stevig als de andere soorten verlaagde plafonds dus er wordt wel geadviseerd en geen zware lampen of iets dergelijks aan te hangen. Kleine, lichte lampen of andere accessoires is wel mogelijk.

Een afgehangen verlaagd plafond
Als de keuze valt op een afgehangen verlaagd plafond wordt meestal voor gekozen als men kijkt naar een verlaagd plafond. Hierbij wordt het nieuwe deel van een speciaal bevestigingssysteem vastgemaakt aan het plafond. Dit gebeurt met een speciaal soort kabels, die weggewerkt worden in het plafond en zo onzichtbaar worden. Om een geluiddempend effect te krijgen kan ervoor gekozen worden om isolatiemateriaal tussen het afgehangen verlaagd plafond en het bestaande plafond te plaatsen. Ook bij dit soort verlaagd plafond kan gekozen worden om spots te laten plaatsen voor extra licht en het is stevig genoeg voor lampen en andere bijbehorende delen.

Een vrijdragend plafond
Als laatste kan er gekozen worden voor een vrijdragend verlaagd plafond. Wat weer erg lijkt op het afgehangen verlaagd plafond. Dit wordt echt, in tegenstelling tot de laatstgenoemde, enkel vast gemaakt aan de muurdelen, in plaats van aan het plafond zelf. Een beter geluiddempend effect is hier het gevolg van.

Als een verlaagd plafond wordt geplaatst kan ervoor gekozen dit zelf te doen, of door een vakman. Het is naast installatie van een verlaagd plafond vaak nodig om te stukadoren of te zorgen voor het sauzen van de muren voor een mooie afwerking en een compleet, goed eindresultaat. Een vakman levert ook op dat zeker is dat alle elektra die wellicht geïnstalleerd moet worden goed en zeker geplaatst wordt in het verlaagd plafond, zodat latere storingen voorkomen worden en zeker is dat het goed is aangesloten.

Share: