Het mooie Gorinchem: een dorp met stadsrechten

Gorinchem

Gorinchem is een kleine stad in Zuid-Holland, met zo’n 36.000 inwoners. Wie het niet kent rijdt Gorcum, zoals je het uitspreekt, waarschijnlijk regelmatig gewoon voorbij, op de A15 of de A27. Maar Gorinchem is de moeite van het ontdekken meer dan waard, om verschillende redenen.

Vestingstad met historie

Een vestingstad met stadswallen, waar je prachtig overheen kan wandelen, dat is Gorinchem ook. Je loopt in een rondje om de stad heen en ontdekt zo tevens de twee molens met de klinkende namen ‘De Hoop’ en ‘Nooit Volmaakt’. Rondom vind je ook erg mooie natuur en veel groen. Dichtbij ligt het aangelegde Lingebos. De stad heeft een interessante historie. Mede daarom is het Gorcums Museum zeker ook een bezoek waard. Gorinchem heeft twee haventjes. Het riviertje de Linge stroomt dwars door de stad en mondt uit in de Merwede, een erg druk bevaren rivier.

Streekfunctie

Gorinchem ligt nét in Zuid-Holland. Een paar kilometer naar het Oosten begint Gelderland, aan de andere kant van de Merwede ligt Brabant. Omdat wat grotere steden toch wel op redelijke afstand liggen heeft Gorinchem een belangrijke streekfunctie voor veel inwoners in omliggende dorpen. Dat verklaart het behoorlijke winkelaanbod in het compacte centrum. Echt leuk shoppen kan je hier: kleding, spullen voor je inrichting, hebbedingetjes: je vindt het allemaal in Gorinchem.

Meubelboulevard

Verder heeft Gorinchem een heuse meubelboulevard, met een uitgebreid aanbod aan o.a. meubels, mooie parket- en gietvloeren van Van Hollandse Bodem en een scala aan woonaccessoires. Ook daar is genoeg te ontdekken dus.

Cultuuraanbod en horeca

Behalve een redelijk groot theater heeft Gorinchem ook twee kleinere theaters. Wil je gezellig uit eten? Genoeg keus hier, uit chique restaurants of knusse eetcafé’s. Iets drinken kan bij verschillende koffiebars en café’s. Op de Grote Markt is het vooral in de zomer goed toeven op de vele terrassen. Gorinchem biedt ook prima overnachtingsmogelijkheden in een aantal mooie hotels. Onze tip? Hotel Goud & Zilver midden in de pittoreske binnenstad. Regelmatig worden er in de stad festivals en feesten georganiseerd, die de stad nóg aantrekkelijker maken voor toeristen en dagjesmensen.

Kortom: Gorinchem is een gezellige en mooie stad die op allerlei manieren veel te bieden heeft: komt dat zien!

Share: