Is 3D printen moeilijk?

Dat zullen veel (potentiële) beginners in de 3D wereld zich afvragen. De mogelijkheden spreken erg aan, maar het 3D print proces ziet er vrij complex uit. Je vraagt je af of het eenvoudig te leren is voor de gemiddelde persoon.

Alle begin is moeilijk?

Het klopt inderdaad dat 3D printen over het algemeen niet erg laagdrempelig is. Er is een bepaalde technische affiniteit nodig zodat je begrijpt wat er gebeurd en waar je mee bezig bent. Dat neemt daarentegen niet weg dat alles te leren is zolang er maar een drang is om het eigen te maken.

Het spreekwoord “Alle begin is moeilijk” geeft hier de essentie van weer, want de eerste keer in een auto rijden was natuurlijk ook overweldigend. Je weet niet waar je moet beginnen en alles komt tegelijk op je af. Stap voor stap begin je de basis onder controle te krijgen en begin je een mate van automatisme op te bouwen. Met de tijd krijg je de slag te pakken en rijd je blindelings weg zonder nog bij elke handeling na te denken. Dit alles gebeurd zonder dat je de onderliggende techniek begrijpt.

Hetzelfde geldt voor 3D printen, waarbij je simpelweg begint met ontdekken en leren. Gaandeweg zal je fouten maken om dit in de toekomst te voorkomen. Het is net als fietsen zonder zijwieltjes. In het begin ga je van links naar rechts en wiebel je veel. Je valt een paar keer en staat weer op. Net zolang totdat je het beheerst.

Ondersteuning

Op den duur is alles te leren en tegenwoordig zijn er heel veel online bronnen die je hierbij kunnen helpen. Denk hierbij aan YouTube filmpjes, blogs, forums en FAQ’s. Deze hulpmiddelen zullen jouw leercurve enorm doen versnellen waardoor je voor je het weer succesvol kunt 3D printen. Daarnaast kan je altijd contact met ons opnemen met al jouw vragen.

3D printer keuzehulp

Mocht je overtuigd zijn dat je 3D printen kunt leren, maar je weet totaal niet welke 3D printer je nodig hebt? Vul dan onze gratis én vrijblijvende 3D printer keuzehulp in. Het kost je slechts een paar minuten en je ontvangt snel een persoonlijk deskundig advies!

Share: