Zundert, de geboorteplaats van van Gogh

Zundert, de geboorteplaats van van Gogh

Zundert is een gemeente in het Nederlandse Noord-Brabant. Het ligt gelegen tegen de grens van België net ten zuiden van Breda. De totale gemeente heeft 21.624 inwoners en deze zijn verdeeld tussen de kernen Zundert, Rijsbergen, Wernhout, Klein-Zundert en Achtmaal. Het aantal inwoners groeit nog steeds en er wordt veel bijgebouwd, wat er ook voor zorgt dat er altijd wel huizen te koop staan. Zundert staat om een aantal zaken bekend, een makelaar uit Zundert vertelt welke dat zijn.

De schilder van Gogh

Zundert staat onder andere bekend om de beroemde schilder Vincent van Gogh. Van Gogh werd in 1853 aan de molenstraat geboren. Doordat zijn familie veel door de Zundertse natuur wandelde, ontwikkelde er een voorliefde voor de natuur, iets wat je in veel van zijn schilderijen terug ziet. Het geboortehuis van van Gogh werd in 1903 gesloopt, er werd plaats gemaakt voor nieuwe huizen. Deze zijn ondertussen ook weer gesloopt en nu is het Van Goghhuis daar gevestigd, hierin zit een museum en een restaurant.

Het bloemencorso

In 1936 werd er een optocht gehouden van versierde fietsen ter ere van de verjaardag van koningin Wilhelmina, deze corso sloeg gelijk aan bij de Zundertse mensen. Deze optocht kwam een aantal jaren stil te liggen door de tweede wereldoorlog, echter werd het gelijk daarna weer opgepakt. De komende decennia werden de corsowagens beduidend groter, totdat er een halt werd toegebracht en maximale afmetingen werden ingevoerd. Deze afmetingen zijn nu 19 meter lang, 4,5 meter breed en 9 meter hoog, het is wel toegestaan om meerdere wagens te gebruiken. Eind jaren 90 werd er ook steeds meer geëxperimenteerd met alternatieve materialen, beweging, geluid en figuratie, iets wat je nu nog steeds ontzettend veel ziet. Corso Zundert wordt op volledig vrijwillige basis uitgevoerd, jaarlijks zijn er duizenden mensen bezig om al die praalwagens op de eerste zondag van september op straat te brengen. Deze vrijwilligers bestaan uit zowel de mensen van de buurtschappen zelf als de mensen van de stichting bloemencorso zundert die het hele evenement regelen en organiseren. Corso zundert is de laatste jaren al vaker viraal gegaan en heeft daarom ook beduidend meer internationale aandacht en bezoekers gekregen, mensen van over de hele wereld reizen speciaal naar het kleine Zundert af om het bloemencorso te bezoeken.

De boomteelt

Zundert staat verder ook bekend om haar grote boom- en aardbeienteelt. Er zijn meer dan 400 grote en kleine boomkwekerijen in de gemeente en maar liefst 40% van de beroepsbevolking is werkzaam in de boomteelt, dit maakt het één van de belangrijkste boomkwekerijcentra’s van Europa. Als je buiten de dorpkernen rijd zal je dit ook goed kunnen zien.

Share: